Różnego rodzaju placki, które można stosunkowo szybko przygotować na patelni, to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Zazwyczaj powstają one na bazie mąki i mleka, jednak coraz więcej przepisów obejmuje zastępowanie go jogurtami naturalnymi, skyrem czy też naturalnym twarogiem. Placki te dowolnie można łączyć również z owocami takimi jak maliny, jabłko czy też banan.
Spis treści
Czy jogurt jest bezpieczny dla dzieci?
Wiele placków powstaje na bazie jogurtów, jednak często rodzice obawiają się tego składnika w diecie swoich dzieci. Czy słusznie? W momencie rozszerzania diety dziecka, czyli około 6 miesiąca jego życia, nie powinno się podawać mu jogurtów skierowanych typowo dla osób dorosłych. Na rynku można jednak zakupić jogurty dla niemowląt, które są już w pełni bezpieczne. Natomiast około 10-11 miesiąca życia, dzieciom można podawać już standardowe jogurty naturalne, oczywiście z dobrym i sprawdzonym składem. Jogurty naturalne są źródłem wapnia, które wspomaga rozwój dziecka i pozwala mu zdrowo rosnąć. Należy jednak unikać jogurtów dosładzanych, jeśli mówimy o niemowlętach i dzieciach nie mających jeszcze w pełni rozszerzonej diety. A zatem jednym słusznym wyborem dla takich dzieci są jogurty naturalne.
Witaminy zawarte w bananie
Banan jest bardzo bogatym źródłem różnego rodzaju witamin. W bananach możemy znaleźć między innymi witaminę C, B6, A, E oraz K. Poza tym w jego składzie znajduje się również tiamina, niacyna, ryboflawina oraz kwas foliowy.
Banany są także bardzo bogatym źródłem potasu. W 100 g zawierają go aż 358 mg. Zawarte w nich inne minerały to natomiast wapń, cynk, sód, magnez, żelazo i fosfor.
Placki jogurtowe z bananem – PRZEPIS
By przygotować placki jogurtowe potrzebnych jest 250 ml jogurtu naturalnego. Do tego 2 jajka, 170 g mąki pszennej, dwie łyżeczki proszku do pieczenia oraz dwa banany. Opcjonalnie jeśli mówimy o starszych dzieciach, można dosypać również jedną łyżkę cukru waniliowego. Taka opcja jest dobra również dla dorosłych, które chcą w plackach czuć wyraźną słodycz.
Jajka następnie należy wymieszać z jogurtem oraz z cukrem waniliowym. Można zrobić to za pomocą widelca, rózgi, ale można posiłkować się również mikserem na małych obrotach. W innym naczyniu w tym czasie należy przygotować mąkę, uprzednio przesianą i dosypać do niej proszek do pieczenia. Następnie suche produkty należy przesypać do mokrych i połączyć je. Można tego dokonać za pomocą rózgi, jednak bardziej efektywny będzie mikser. Wówczas mamy pewność, iż w plackach nie pozostaną żadne grudki.
Patelnię warto w między czasie dobrze rozgrzać i układać na nią odpowiednie ilości ciasta na jednego placka. W momencie gdy będzie on już prawie usmażony i gotowy do przewrócenia na drugą stronę, wówczas na placek trzeba wcisnąć po około trzy plasterki banana. Następnie placek przewrócić na drugą stronę.
Takie placki można podawać z wieloma dodatkami. Pasować będzie do nich między innymi miód bądź też syrop klonowy. Poza tym można posypać je również cukrem pudrem, migdałami itp.