Przykładowe menu dla kobiety karmiącej piersią…

Październik 26th, 200912:54 pm @

21


Przykładowe menu dla kobiety karmiącej piersią…

Jakiś czas temu koleżanka wysłała mi zeskanowane z jakieś gazety menu dla karmiących. Umieszczę je tutaj, bo może któraś z Was będzie chciała skorzystać :)

Zacznę może od zasad odżywiania się kobiet mających bądź już karmiących piersią:

  1. trzeba jeść więcej – nie wskazane są na razie żadne diety; ale nie bójmy się, że przytyjemy, dziecko wyssa z nas ok. 1 l mleka więc nie grozi nam tycie; podobno wystarczy jeść o 300 kalorii więcej niż w ciąży, to przecież niewiele
  2. dbajmy o urozmaiconą dietę – warzywa, owoce, kasze, różne pieczywo (podobno najlepsze razowe), nabiał, mięso, ryby
  3. trzeba ograniczyć ilość tłuszczy – a więc chuda wędlinka, mięso raczej pieczone a nie smażone itp.
  4. rozsądnie ze słodyczami – nie oznacza to, że w ogóle nie możemy ich jeść, ale musimy mieć w nich umiar; np. zamiast czekolady możemy zjeść sobie batonika Corny
  5. pijmy dużo – najwięcej wody mineralnej niegazowanej.

A teraz przykładowe menu na cały tydzień. Szczerze mówiąc mi się ono podoba, ale jakoś przeraża mnie ilość posiłków :)

PONIEDZIAŁEK:

I śniadanie:

  • muesli z mlekiem lub jogurtem
  • kromka pieczywa z twarożkiem i szczypiorkiem
  • jabłko lub gruszka

II śniadanie:

  • pieczywo z masłem i wędliną
  • pomidor
  • sok owocowy

Obiad:

  • żurek z jajkiem
  • kurczak z ziemniakami
  • sałatka z pora i ogórków
  • kompot owocowy

Podwieczorek:

  • banan
  • jogurt

Kolacja:

  • sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem, pomidorem i kukurydzą
  • kawa zbożowa z mlekiem.

WTOREK:

I śniadanie:

  • bułka z razowej mąki, twarożek z ogórkiem i koperkiem
  • kakao

II śniadanie:

  • koktajl mleczno-owocowy
  • kilka sucharków

Obiad:

  • barszcz ukraiński
  • naleśniki z kurczakiem
  • sok pomidorowy

Podwieczorek:

  • kanapki z żółtym serem, wędliną, kwaszonym ogórkiem, zieloną pietruszką
  • suszone morele
  • owocowa herbata

Kolacja:

  • sadzone jajko
  • kasza gryczana
  • owoc
  • sałata z jogurtem
  • kawa zbożowa z mlekiem.

ŚRODA:

I śniadanie:

  • płatki kukurydziane na mleku
  • mandarynka, kilka orzechów włoskich

II śniadanie:

  • kawałek domowego placka drożdżowego ze śliwkami
  • jabłko

Obiad:

  • zupa-krem z cukinii
  • pieczeń cielęca z ziemniakami i koperkiem
  • surówka z marchewki i jabłka z rodzynkami i sokiem z cytryny
  • kompot

Podwieczorek:

  • kanapki z pieczonym schabem ze śliwką
  • kawa z mlekiem

Kolacja:

  • pierogi leniwe
  • sałatka jarzynowa
  • owocowa herbata.

CZWARTEK:

I śniadanie:

  • tosty z żółtym serem i ananasem
  • 2-3 łyżki pestek z dyni lub słonecznika
  • kakao

II śniadanie:

  • drożdżowe racuchy z przecierem malinowym
  • sok owocowy

Obiad:

  • zupa ogórkowa
  • zapiekanka z ryżu i jabłek polana naturalnym jogurtem i posypana cynamonem
  • kompot

Podwieczorek:

  • zielona sałata z orzechami i sosem jogurtowo-majonezowym
  • sok jabłkowy

Kolacja:

  • domowa pizza z wędliną i serem
  • owocowa herbata.

PIĄTEK:

I śniadanie:

  • grahamka z masłem, twarożek wiejski
  • banan
  • kilka migdałów

II śniadanie:

  • kanapki z pumpernikla z domowym pasztetem i pomidorem
  • sok warzywny

Obiad:

  • zupa pomidorowa z ryżem
  • łosoś z grilla z gotowanymi brokułami, pieczone ziemniaki
  • owocowa lub ziołowa herbata

Podwieczorek:

  • pasta z soczewicy z pieczywem
  • koktajl z mrożonych truskawek, mleka, jogurtu i miodu

Kolacja:

  • omlet z powidłami śliwkowymi
  • kiwi
  • kakao.

SOBOTA:

I śniadanie:

  • pełnoziarniste płatki na mleku
  • pół grapefruita

II śniadanie:

  • sałatka z pomidorów z dodatkiem fety i pokrojonej drobno cebuli dymki
  • chleb z masłem i szynką

Obiad:

  • krupnik
  • potrawka z indyka z ziemniakami i gotowanymi buraczkami
  • mizeria z jogurtem naturalnym

Podwieczorek:

  • grahamka z białym serem
  • kilka daktyli
  • sok

Kolacja:

  • racuszki z jabłkami
  • mozarella z pomidorami i bazylią.

NIEDZIELA:

I śniadanie:

  • płatki owsiane z rodzynkami, płatkami migdałowymi, tartym jabłkiem i kefirem

II śniadanie:

  • pomidor faszerowany twarożkiem z  jajkiem na twardo i dymką
  • pieczywo
  • jogurt owocowy

Obiad:

  • rosół z makaronem
  • schab pieczony z pieczonymi ziemniakami
  • kalafior

Podwieczorek:

  • kawałek domowego drożdżowego ciasta
  • mandarynka

Kolacja:

  • makaron z wiórkami wędzonego łososia, bazylią i oliwą z oliwek
  • mleko.

Nie wiem czy Was też przeraża ogrom tego jedzenia, ale wiadomo, że wszystkiego nie musimy jeść. To menu ma nam służyć jako przykład, pomoc w planowaniu naszych codziennych obiadów. Wszystko w naszych rękach… SMACZNEGO :)

Przeczytaj także: